Od 1.septembra izvoz za Tursku bez carina

Bez autora
Jul 13 2010

Sporazum o slobodnoj trgovini izmedju Srbije i Turske počeće da se primenjuje 1. septembra 2010. godine. Ukidanje carina na uvoz roba iz Turske u Srbiju odvijaće se u tri faze do 2015. godine.Višom carinskom stopom biće zaštićena domaća poljoprivreda, sektor tekstilne industrije i crna i obojena metalurgija, dok će iz Srbije bez carina moći da se izvoze svi industrijski proizvodi. Spoljnotrgovinska razmena sa Turskom je povećana u prvih pet meseci 2010. Izvoz iz Srbije u Tursku je u tom periodu, iznosio 29,7 miliona dolara, što je za 115 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Od 1.septembra izvoz za Tursku bez carinaSporazum o slobodnoj trgovini izmedju Srbije i Turske počeće da se primenjuje 1. septembra 2010. godine, saopštilo je danas Ministarstvo finansija Srbije.

Ukidanje carina na uvoz roba iz Turske u Srbiju odvijaće se u tri faze do 2015. godine. Višom carinskom stopom biće zaštićena domaća poljoprivreda, sektor tekstilne industrije i crna i obojena metalurgija, dok će iz Srbije bez carina moći da se izvoze svi industrijski proizvodi.

Spoljnotrgovinska razmena sa Turskom je povećana u prvih pet meseci 2010. Izvoz iz Srbije u Tursku je u tom periodu, iznosio 29,7 miliona dolara, što je za 115 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Uvoz iz Turske bio je vredan 129,9 miliona evra i veći je za 19,7 odsto.

Ukupna vrednost spoljnotrgovinske razmene Srbije i Turske u 2009. godini iznosila je 334,2 miliona dolara.

Iz Srbije se na tursko tržište od oko 75 miliona stanovnika najviše izvoze gvoždje i čelik, sirove materije, osim goriva, zatim sirovi kaučuk, hrana i žive životinje, povrće i voće.

Najčešća uvozna roba iz Turske je predivo, tkanine i tekstilni proizvodi, proizvodi od metala, mašine i transportni uređaji, drumska vozila i električne mašine, aparati i uređaji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik